null Élelmiszerlánc-biztonság a termőföldtől az asztalig

Élelmiszerlánc-biztonság a termőföldtől az asztalig

2016. november 3, csütörtök

Igazi mérföldkőnek számít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Szent István Egyetem közötti együttműködési megállapodás, amelyet 2016. november 3-án írtak alá a felek a Budai Campuson. Az esemény a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményeként működő, országos hatáskörű hivatal és a felsőoktatási intézmény Élelmiszertudományi Karának együttműködése szempontjából példaértékű megállapodás, melynek célja az Élelmiszerlánc-biztonsági Kockázatkezelési Kihelyezett Tanszék létrehozása, valamint a magyar élelmiszerlánc-biztonság védelme és fejlesztése a termőföldtől az asztalig.

A megállapodást dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke és Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora írta alá a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett szakmai nap és tudományos ülés során.

Az új tanszék legfontosabb célja a hatékony utánpótlás-nevelés, megfelelő elméleti és gyakorlati felkészültséggel rendelkező élelmiszermérnök szakemberek képzése, valamint tudományos kutatások-fejlesztések elősegítése, ezzel is biztosítva az élelmiszerlánc-biztonsággal és -felügyelettel kapcsolatos feladatok magas szintű ellátását.

A két szervezet közösen vállalja többek között a graduális, posztgraduális és doktori képzésekben, a tudományos, kutatási-fejlesztési feladatokban, a szaktanácsadói munkákban való együttműködést. Továbbá a két intézmény feladatként határozta meg egy hosszú távú élelmiszerlánc-biztonsági oktatási stratégia kidolgozását és megvalósítását, valamint szakmai továbbképzések, tudományos és ismeretterjesztő konferenciák, rendezvények szervezését.

Az Élelmiszerlánc-biztonsági Kockázatkezelési Kihelyezett Tanszék vezetője Dr. Kasza Gyula címzetes egyetemi tanár, a NÉBIH elnöki megbízottja.

A Magyar Tudomány Ünnepén zajlott tudományos ülésen Hegyesné dr. Vecseri Beáta, a SZIE Élelmiszertudományi Karának dékánja előadásában méltatta a kiemelkedő, egyedülálló lehetőségeket magában rejtő tanszéket, a specifikus előadásokat és a széleskörű gyakorlati tapasztalatszerzést.

Dr. Lakner Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár az élelmiszergazdaság jövőjéről tartott előadást, míg Dr. Jóźwiak Ákos Bernard, a NÉBIH igazgatóhelyettese és Berkics Adrienn tervezési referens az élelmiszerlánc-felügyelet jövőképét vetítette a résztvevők elé.

Mohácsiné dr. Farkas Csilla, az Élelmiszertudományi Kar dékánhelyettese az élelmiszer-tudomány és -technológia várható fejlődési irányait ismertette, Dr. Kasza Gyula a lakosság szemszögéből mutatta be az élelmiszerlánc-biztonságot Utassy Luca, a NÉBIH munkatársa pedig az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal kockázatkommunikációs tevékenységének fejlődési folyamatairól tartott előadást.

A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó egész hónapos eseménysorozatban, melynek idén az „Oknyomozó tudomány” a mottója, az Élelmiszertudományi Kar mellett a Szent István Egyetem többi kara is részt vesz. 

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában



Friss hírek

2024. november 20, szerda

Szacharin: emeltek a biztonsági küszöbértéken

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemrég kiadott tudományos jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a szacharin emberi fogyasztása biztonságos, ezért megemelte a megengedhető napi beviteli értéket (ADI), mely 5 helyett most már 9 mg/testtömeg kilogramm.

Tovább >

2024. november 14, csütörtök

Somogy vármegyét is elérte a madárinfluenza

Ezúttal Somogy vármegyében mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Emellett a fertőzéssel már érintett Jász-Nagykun-Szolnok vármegye újabb területén is azonosították a betegséget. Az érintett állományok felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van.

Tovább >