null Újabb termékekkel bővítette népszerű lejárati útmutatóját a Nébih

Újabb termékekkel bővítette népszerű lejárati útmutatóját a Nébih

2024. szeptember 10, kedd

További termékkategóriákkal bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának méltán népszerű lejárati útmutatója. A hiánypótló gyűjtemény a lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára ad hasznos iránymutatást a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról. A frissített dokumentum többek között a tojással, a margarinnal, a kolbásszal és a kávéitallal egészült ki.

Néha előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tárolták, valamint kibontás után megfelelőnek ítélik szín, szag, állag és íz alapján is, abban az esetben akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyasztható. Hogy pontosan meddig, az termékkategóriánként eltérő lehet.

Ebben ad iránymutatást a Maradék nélkül program frissített lejárati útmutatója, amelyben mostantól a tojás, a margarin, a szendvicskrém, a kolbász, a szalámi, a sonka, a szalonna, a keménysajtok, a készételek és a kávéital is szerepel. 

A korábbiakhoz képest változott az útmutatóban a fagyasztott termékek lejárat utáni ajánlott felhasználási ideje is. A gyűjteményben most már külön bontva szerepelnek azon információk, hogy az emlősállatokból készült termékek a lejárati időt követő legfeljebb 6 hónapig, a fagyasztott hal, a baromfi, a zöldségek és a gyümölcsök pedig legfeljebb 3 hónapig fogyaszthatók. 

Lépések a lejárati útmutató helyes használatához:

  • Az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelölés található: a hosszabb ideig eltartható termékeken minőségmegőrzési idő, a romlékony áruk esetében pedig fogyaszthatósági idő szerepel. A lejárati útmutató kizárólag a minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek esetében használható. A lejárt fogyaszthatósági idejű termékek elfogyasztásával nem szabad kísérletezni akkor sem, ha fájó szívvel dobják ki az élelmiszert, mert komoly egészségügyi kockázattal kell számolni.
  • Ellenőrizzék, hogy a termék nem csecsemők és kisgyermekek táplálására szánt speciális élelmiszer vagy anyagtej-helyettesítő tápszer. Ezek ugyanis lejárat után nem fogyaszthatók.
  • Vizsgálják meg, hogy a termék csomagolása bontatlan, sértetlen és szennyeződésmentes-e.
  • Bizonyosodjanak meg arról, hogy a terméket végig a gyártó által előírt körülmények között tárolták, fagyasztott termékeknél  a tárolási hőmérséklet nem emelkedett -18°C fölé. 
  • A termék színét, szagát, állagát és ízét is ellenőrizni kell: az adott termékre jellemzőek-e, nem mutatnak-e eltérést (pl. penészesedés, kellemetlen szag), így könnyen észrevehető az esetleges élelmiszerbiztonsági gyanú.
További információk:
https://maradeknelkul.hu/ 

Friss hírek

2025. június 4, szerda

Kistermelő tevékenységét függesztette fel Csemőn a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai és dokumentációs hiányosságokat tapasztaltak egy csemői kistermelőnél tartott ellenőrzésen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt jogsértések miatt az állatállományt forgalmi korlátozás alá vonták, az élelmiszer előállítói tevékenységet pedig azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek. Az akció során több mint 5 tonna élelmiszert, valamint állati mellékterméket vontak ki a forgalomból.

Tovább >

2025. június 3, kedd

Indul az osztálykirándulás-szezon! De mi kerüljön az uzsonnás dobozba?

A tanév végének közeledtével elérkezett az osztálykirándulások és szabadtéri iskolai programok szervezésének időszaka. Ilyenkor a szülők gyakran otthon készített ételekkel látják el a gyerekeket. A nyári melegben különösen fontos, hogy a kirándulásra csomagolt ételek élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalanok legyenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja összegyűjtött néhány egyszerű és praktikus tanácsot, amelyek segítenek elkerülni az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket.

Tovább >