null Élelmiszer-biztonsági jó tanácsok az utcai ételvásárláshoz

Élelmiszer-biztonsági jó tanácsok az utcai ételvásárláshoz

Vegyem vagy ne (v)egyem? Rohanó világunkban egyre többen étkeznek útközben, vásárolnak gyorsbüfékben vagy a szép idő beköszöntének és számos szabadtéri rendezvénynek köszönhetően az úton-útszélen megjelenő utcai árusoktól. Az egységeket és az utcai árusokat a hatóságok is ellenőrzik, azonban az igazi visszajelzést a fogyasztótól kapják, aki a pénztárcájával szavaz arról, életben maradjon-e a vállalkozás. A vásárló nem lát be a színfalak mögé, de sok apró jelből tájékozódhat, és eldöntheti, megveszi-e, megeszi-e az ételt. Legyünk igényesek! Nem mindegy, hogy kitől vásárolunk! Milyen az ideális fagylaltárus, lángosos vagy éppenséggel gyrosos? Lássuk!

Általános jelzések

• Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog.

• Minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok.

• Nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok.

• A kiszolgáló világos, egyszínű munkaruhát vagy formaruhát visel.

• Haját lefedi vagy szorosan hátraköti.

• Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme.

• Nem nyúl kézzel az ételhez.

• Nem dohányzik.

• Van kézmosási lehetősége, és használja is.

• Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.

• A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg.

• A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.

• Van kihelyezve hulladékgyűjtő.

• A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.

• Számlát, iIIetve blokkot kérés nélkül ad.

Az ideális gyrosos tisztában van azzal, hogy...

• a nyers gyros-nyárson veszélyes baktériumok lehetnek, ezért gyakran mos kezet;

• a gyros-nyársat forgatni kell, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön, egyik oldala se égjen oda, illetve ne maradjon nyers. Az alapos sütés a baktériumokat elpusztítja;

• a nem eléggé átsült hús veszélyes, ilyet még kérésre sem szolgál ki;

• a húst csak a rendeléskor szeleteli le, így elkerüli azt, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetlegesen még nyers húslével szennyeződhessen;

• nap végén a megmaradt gyros húst meg kell semmisítenie, másnap nem használhatja fel. Kezdjünk gyanakodni, ha üzletnyitáskor megkezdtt nyársról származó hússal akarnak kiszolgálni;

• a gyros húshoz kínált köretet (például rizst) megfelelő hőmérsékletre beállított melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen;

• a kért ételt kérésre át kell forrósítani.

Az ideális lángossütő...

• környékén nem érezni átható, égett olajszagot. Az erős, kellemetlen olajszag azt jelzi, hogy a sütéshez használt olaj rendszeres cseréje elmarad. Az elhasználódott olaj az egészségre káros anyagokat tartalmaz;

• a lángost frissen készíti, így az kiadáskor még forró (a nyúlós, langyos lángos arra utal, hogy az már jó ideje kisült);

• a kiadásra váró lángost, illetve a feltéteket védi a szennyeződéstől, rovaroktól;

• mindig csak kis mennyiségű lángos-feltétet (tejföl, reszelt sajt stb.) tart a pultban, a többit hűtőszekrényben tárolja. Így elkerüli, hogy azok szobahőmérsékleten felmelegedjenek, szennyeződjenek;

• a feltéteket, szóratokat, önteteket tartó edények tiszták;

• ezekhez kizárólag a kiszolgáló személy nyúlhat, a vásárlók nem.

Az ideális fagylaltárus...

• fagylaltpultja a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló rész felől védi a cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől (például elhúzható vagy felnyitható plexilappal);

• a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény;

• az esetleg megolvadt fagylaltot nem fagyasztja le újra, a frissen készült fagylaltot nem tölti rá a régire;

• a tégelyben csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés van;

• a fagylalt nem kőkemény, de nem is folyik;

• a tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal beteszi a hűtőpultba, nem tárolja szobahőmérsékleten;

• az adagolókanalat nem mártja piszkos vízbe, nem törli ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban van kanálmosó, ebben a víz mindig tiszta;

• a tölcsért szalvétával fogja meg és nyújtja át nekünk, vásárlóknak.

Bármilyen ételt, italt is vesz, illetve fogyaszt az utcán, sose feledje!

• Csak megbízható helyen vásároljon!

• Legyen igényes, ne vásároljon ételt elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen!

• Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogja meg! A kézen baktériumok, vírusok lehetnek.

• Étkezés előtt mosson kezet! Ha kézmosásra nincs lehetősége, használjon fertőtlenítő kéztörlő kendőt, gélt!

• Csak forrón tálalt melegételt, hűtőben tárolt hidegételt fogadjon el!

• Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni.

• A tojásos, darált húst tartalmazó vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.

• A langyos helyen tárolt vagy kellően át nem sült étel veszélyes.

• Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű!

• A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.

Élelmiszer-biztonsági jó tanácsok az utcai ételvásárláshoz


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >