Jól szerepeltek a Futball EB szurkolói zónás vendéglátói a nyári szezonális ellenőrzésen

Jól szerepeltek a Futball EB szurkolói zónás vendéglátói a nyári szezonális ellenőrzésen

2024. július 11, csütörtök

A Futball EB első két hetében 133 vendéglátó egységet és több mint 500 alkoholos italt ellenőriztek a szurkolói rendezvényeken az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek. Az ellenőrzések döntő többsége pozitív eredménnyel zárult. A hatóságok mindössze 6 esetben indítottak eljárást és 255 000 Ft bírságot szabtak ki, a vizsgált alkoholos italok közül pedig csupán 10 liter lejárt minőségmegőrzési idejű, hibás borászati terméket vontak ki a forgalomból.

A nyári szezonális ellenőrzés kiemelt témakörei között szerepel a Futball EB-re felállított sátras szurkolói zónák vendéglátóinak vizsgálata, kiemelten fókuszálva az alkoholos italkínálatra is. Az EB első két hetében, június 14-30. között összesen 133 egységben jártak a Nébih, valamint a vármegyei és járási hivatalok élelmiszerlánc-felügyelői. 

A szakemberek országszerte 66 helyszínen vizsgálták a vendéglátásra vonatkozó élelmiszerhigiéniai szabályok betartását. Az ellenőrzések többsége jó eredménnyel zárult: a tisztaság, a szakosított tárolás és a hulladékgyűjtés egyaránt megfelelőnek bizonyult az ellenőrzött egységekben. Érdekes tapasztalat, hogy a Futball EB vendéglátósainak többsége nem használt Re-poharakat, helyettük az egyszer használatos poharakat, valamint – ahol biztosított volt a fertőtlenítőszeres-mosogatás – az üvegpoharakat részesítették előnyben. Gyakori hibaként az alkalmazottak érvényes egészségügyi kiskönyvének hiányát tapasztalták a szakemberek. Az első két hétben összesen 4 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok összértéke: 255 000 Ft.

Az alkoholos italkínálat terén is jól vizsgáztak a szurkolói zónák. Az ellenőrzött 67 vendéglátóegységben kizárólag Nébih azonosítóval rendelkező borokat árultak, és a helyszínen be is tudták mutatni a nyomonkövethetőséget igazoló számlákat és borkísérő okmányokat. Sörök és egyéb szeszes italok esetében nem tártak fel jogsértést a felügyelők, és a borászati termékek közül is mindösszesen 10 liter lejárt minőségmegőrzési idejű hibás terméket kellett kivonniuk a forgalomból. A legtöbb vendéglátóhelyen az alkoholos italok felszolgálásához szükséges feltételek biztosítottak voltak. Nem megfelelő higiénia miatt az ellenőrzött 67-ből csak 2 helyszínen kezdeményeztek eljárást, és a dolgozók egészségügyi kiskönyveit is csupán 1 esetben nem találták megfelelőnek.

Az alkoholos italok minőségvizsgálata során több mint 500 termék (252 hazai és 256 külföldi) esetében végeztek helyszíni alkoholmérést, valamint adminisztratív nyomonkövetési ellenőrzést. A helyszínen vizsgált analitikai jellemzőkben, például az alkoholtartalomban, nem állapítottak meg hibát a szakemberek. 

A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat augusztus 15-ig tart szerte az országban. A kormány- és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei a fesztiválokat, a Balaton-környéki vendéglátóhelyeket, a nyári táborokat, a street foodokat és a strandbüféket is ellenőrzik. A grillsajtok, a növényvédőszerek, a macskák számára engedélyezett külső élősködők elleni készítmények, az őstermelők szabályszerű működése, a szezonális gyümölcsök és zöldségek (például görögdinnye), valamint az élőállat-szállítmányok is a hatóságok figyelmének középpontjában lesznek. 

(Forrás: AM Sajtóiroda)
 


Friss hírek

2024. július 10, szerda

Csütörtöktől már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom

Az egész országot sújtó kánikula miatt a hatóságok 2024. július 11-től Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat hirdetnek. Ennek értelmében csütörtöktől tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Tovább >

2024. július 9, kedd

Zajlik a nyári szezonális ellenőrzés: az első eredmények a Tisza-tó környéki vendéglátóhelyekről érkeztek

Június utolsó hetében a Tisza-tónál működő vendéglátóhelyeket ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első célterületének tapasztalatai kedvezően alakultak: a higiénia és az élelmiszerek kezelése területén is javuló tendenciát észleltek a felügyelők. A vizsgálatok során mindössze 51 kg terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.

Tovább >