null Kockázatkezelési terv készítésében nyújt segítséget a Nébih

Kockázatkezelési terv készítésében nyújt segítséget a Nébih

2024. január 8, hétfő

A növényútlevél kiállítására felhatalmazott vállalkozóknak a károsítók jelentette kockázatok kezelésére hatékony tervekkel kell rendelkezniük. A Nébih szakemberei a követelmények teljesítéséhez, valamint a tervek elkészítéséhez kapcsolódóan útmutatót készítettek, amely segítséget nyújt a vállalkozóknak a megfelelő tartalom rögzítésében.

A kockázatkezelési tervek uniós jogszabályban meghatározott tartalmi követelményeinek maradéktalan teljesülése szükséges ahhoz, hogy az illetékes hatóság jóváhagyja azt. A vállalkozóknak a kockázatkezelési tervben meg kell határozniuk és monitoringozniuk az (EU) 2016/2031) rendelet 91. cikkében szereplő, a növényútlevél kiállítással és az előállítási folyamatokkal kapcsolatos kritikus pontokat.

Fontos kiemelni, hogy ezeket az adatokat és információkat az érintett vállalkozónak legalább három évig meg kell őriznie.
A károsítók jelentette kockázatok kezelésére szolgáló tervek elkészítésében segítséget nyújtó részletes útmutató, valamint egy (zöldségvetőmag-előállító vállalkozásra kidolgozott) kockázatkezelési mintaterv letölthető innen és a Nébih Növényegészségügy aloldaláról
 


Friss hírek

2024. május 3, péntek

75 éve szolgálja az állategészségügyi diagnosztikát a Nébih debreceni laboratóriuma

Alapításának 75. évfordulóját ünnepelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni állategészségügyi diagnosztikai laboratóriuma. A jubileumról szakmai konferenciával kísért ünnepségen emlékeztek meg az intézet egykori és jelenlegi munkatársai, kiemelt szakmai partnerei.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

A legolcsóbb élelmiszereket vizsgálták a Nébih szakemberei

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fogyasztók védelme érdekében az Árfigyelő rendszer legolcsóbb élelmiszereit ellenőrizte. Az alapélelmiszerekre fókuszáló első célellenőrzés során 5 élelmiszercsoport 3-3 termékét vizsgálták a szakemberek. Az előírt követelményeknek egy párizsi kivételével minden termék megfelelt – összegezte az eredményeket dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Tovább >