null Megváltozik az EK-műtrágyaként jelölt termékek forgalmazása

Megváltozik az EK-műtrágyaként jelölt termékek forgalmazása

2022. július 13, szerda

Hatályát veszti az EK-műtrágyaként jelölt termékek forgalmazását szabályozó rendelet, a július 16-a után gyártott termékeket már csak az uniós termésnövelő anyagok forgalmazásáról szóló rendelet* szerint lehet árusítani az Unión belül. Magyarországon a Nébih által kiadott forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel rendelkező termékek továbbra is forgalmazhatóak.

A 2022. július 16. előtt forgalomba hozott „EK-műtrágyák” továbbra is árusíthatók a végfelhasználóknak, ami lehetővé teszi a fokozatos váltást és a meglévő készletek kivezetését. A határnapot követően gyártott termékeket azonban már „EK-műtrágya” megjelöléssel nem, csak az új, 2019/1009-es rendeletnek megfelelően lehet az EU területén forgalmazni.

Forgalmazásnak tekintjük, amikor az uniós piacon kereskedelmi tevékenység során rendelkezésre bocsátják az adott terméket értékesítés vagy használat céljára, akár ellenérték fejében, akár ingyenesen. Forgalomba hozatal, amikor a termésnövelő anyagot az uniós piacon első alkalommal forgalmazzák és az minden esetben egyedi termésnövelő anyagokra vonatkozik, még akkor is, ha szériában gyártják. További általános információk az „Útmutató a termékekre vonatkozó uniós szabályozásról 2016” című bizottsági közleményben találhatók.

Az új rendelet alapján forgalmazott termékek tanúsítására Magyarországon a CerTrust Kft. a jogosult szervezet (notifield body). A termékek kategorizálása kapcsán szintén a notified bodyk-hoz érdemes fordulni, melyek listája a Nando honlapján érhető el: https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/index.cfm?fuseaction=directive.notifiedbody&dir_id=159361

Fontos, hogy a termésnövelő anyagok engedélyezéséről, tárolásáról, forgalmazásáról és felhasználásáról szóló hazai rendelet** továbbra is hatályban maradt.

Kapcsolódó jogszabályok
* 2019/1009 EK rendelet
** 36/2006 FVM rendelet 
Hatályát veszti: 2003/2003 EK rendelet

Friss hírek

2023. augusztus 31, csütörtök

A növényvédő szerek harmonizált kockázati mutatói Magyarországon (2011-2021)

A növényvédő szerek fenntartható használatát célzó 2009/128/EK irányelv tagállami és uniós szintű megvalósításában elért haladás mérésére objektív, minden tagállamban azonos metodika szerint kiszámolt mutatókra/mérőszámokra, úgynevezett harmonizált kockázati mutatókra (Harmonised Risk Indicators - HRI) van szükség.

Tovább >

2023. április 14, péntek

Repülőgépes és helikopteres légi növényvédelemhez hatósági engedéllyel rendelkező szervezetek

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztályának tájékoztatása szerint légi-mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatban jelenleg a következő szervezetek rendelkeznek hatósági engedéllyel önálló munkavégzésre:

Tovább >