termőföld

Termőföldvédelem

A talaj legfontosabb tulajdonsága a termékenysége, vagyis az a képessége, hogy megfelelő időben és a szükséges mennyiségben képes a növényeket vízzel és tápanyagokkal ellátni.

Talajainkat számos olyan hatás éri, amely minőségének, termékenységének romlásához vezetnek. A termőföldek védelmét hazánkban törvény írja elő, amely mindenki kötelessége.

A talajvédelem a termőföld termékenységének és minőségének megóvása, javítása, fizikai, kémiai és biológiai romlásának megelőzése. A termőföldek talajvédelmével kapcsolatos talajvédelmi hatósági és egyéb állami feladatokat a földügyért felelős miniszter a talajvédelmi hatóság útján látja el.

Talajvédelem

Térképek

Talajvédelmi Cselekvési Terv

Talajvédelmi Információs és Monitoring Rendszer

Kapcsolódó tartalmak

2021. június 18., péntek

Változnak a talajvédelmi szakértők tevékenységének feltételei

Egy május végén megjelent törvény* alapján több agrártárgyú jogszabály, köztük a 2007. évi CXXIX. törvényt is módosul. Lényeges változás, hogy ezentúl csak a Nébih nyilvántartásában szereplők folytathatnak talajvédelmi szakértői tevékenységet.

2021. január 11., hétfő

Új irányok a talajvédelemben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a gazdálkodókat és az agrárszakembereket, hogy dr. Nagy István agrárminiszter elfogadta a Talajvédelmi Cselekvési Tervben szereplő, gazdálkodókat segítő stratégiai célok megvalósítását. Talajaink hosszú távú fenntarthatósága érdekében a Talajvédelmi Cselekvési Terv három stratégiai cél elérését tűzte ki, ezek a „hatásos talajvédelem”, a „talajvédelmet megújító tevékenységek” és a „modern alapinfrastruktúra kialakítása”.

2019. május 31., péntek

Megváltozik a talajvédelmi szakértőket érintő továbbképzési struktúra

2019. május 7., kedd

Talajvédelmi szakértőkkel kapcsolatos tájékoztatás

Előzzük meg az aszálykárokat - öntözzünk!

Nem veszélyes hulladék hasznosítása termőföldön

Szennyvizet, szennyvíziszapot vagy szennyvíziszap komposztot a termőföldre

Beruházás engedélyezéséhez előzetes talajvédelmi szakhatósági hozzájárulás

Tereprendezés a hatékony mezőgazdasági termelés érdekében

2016. április 27., szerda

Iskolakertek talaját vizsgálta a NÉBIH